Together, we can make the difference in Lymphedema

Our Site Navigation

 

HIGHLIGHTS OF PAGE

Weightlifting in Women with Breast Cancer-Related Lymphedema

Questions and Answers with Dr. Kathryn Schmitz, Lead Author of the Weight Lifting and Lymphedema Study

Back to Exercise Page

Back to Home

 

 

 

 

 

Weight Lifting in Women with Breast Cancer-Related Lymphedema

 
You may have read in the popular press that a new study was recently published in the New England Journal of Medicine that shows that weight lifting can prevent or cure lymphedema. Unfortunately, there were some inaccurate reports from the press.  The study of  weight lifting performed by a carefully selected group of women with lymphedema did not show that the weight lifting cured them, or even stopped their swelling, but they did report fewer flares. The study results are in line with the National Lymphedema Network's long standing guidelines on exercise for patients with lymphedema. 

Any study in the New England Journal that evaluates lymphedema is an event for celebration, as it indicates that lymphedema is an important topic worthy of both study and reporting in a prestigious journal. However, the widespread inaccurate understanding and reporting of the study results caused consternation among patients, and has the potential to misinform the patients and healthcare providers. Careful analysis of the study is essential to understand both the clinical ramifications of the results and the limitations of generalizing the results to all women with lymphedema. 
 
The following is an edited excerpt of an article on weight lifting in women with lymphedema after breast cancer treatment by Lindsey Konkel of New York University's Arthur L. Carter Journalism Institute.

It's long been thought that weight lifting causes painful flare-ups of lymphedema, which can occur after breast cancer surgery. During the surgery, lymph nodes, belonging to the immune system, in the armpit area may be damaged or removed, leading to a build-up of lymph fluid in the arm that can cause painful swelling and lead to infection.  An estimated 20 to 40 percent of breast cancer survivors suffer from lymphedema, a cureless condition, after surgery. Lifting heavy objects (such as lifting weights) has generally been discouraged among women with lymphedema, due to fears that such activities may further injure the already damaged tissue. Weight lifting may not increase the risk of painful flare-ups for some women suffering from breast-cancer-related lymphedema, according to the results of a study recently published in the New England Journal of Medicine. "Our data indicate that careful, controlled weight lifting can be safe for survivors," said Rehana Ahmed, a dermatologist at the University of Minnesota Medical School, and one of the study's authors.
 
The study followed 141 breast-cancer survivors with stable lymphedema in one arm over the course of a year. Half the participants took part in a twice weekly, supervised strength-training program at a community fitness center, and half engaged in no weight lifting exercises. Weight lifting participants performed upper body exercises such as bench press, bicep curls, and tricep pushdowns, and lower body exercises like leg press and leg extension. Resistance was increased after two consecutive sessions at a given weight, if no lymphedema symptoms arose. Participants wore well-fitted compression sleeves throughout the exercises. The study found that women in the weight lifting group showed no significant difference in limb swelling from women in the non-lifting group. While 29 percent of women who didn't lift weights saw their lymphedema symptoms worsen at some point during the study, only 14 percent of those who lifted weights did.
 
"This published study has stimulated a lot of great discussion in both the medical and patient communities," says Dr. Mei Fu, an Assistant Professor at New York University. Fu, who was not involved in the study, is cautious not to over-generalize the findings of the study that all women with breast-cancer-related lymphedema could take up weight lifting with similar results. She points to the large number of eligible patients, over 3,200, from which the authors chose their small group of participants.
 
There were also fewer women with severe lymphedema in the weight lifting group than in the non-weight-lifting group. Participants with severe lymphedema are more likely to experience symptoms than women with mild or moderate lymphedema, regardless of whether they lifted weights or not, according to Fu.
 
Women who work intensively with their hands at home or on the job tend to see more exacerbations of their lymphedema, says Fu, and the participants were grouped into vague categories-professional, service or clerical, homemaker, or retired-that did not adequately differentiate between lifestyles based on limb use.   

When the study was first released in August, some media outlets touted weight lifting as a way to manage or even cure the disease. It is not a cure and should not be viewed as a way to manage or prevent lymphedema. Ahmed emphasizes the importance of wearing a well-fitted compression garment during exercise, starting slowly and lifting under the supervision of a physical trainer-preferably one who has experience working with cancer survivors to prevent injury.
 
"What we can infer from this study," says Fu, "is that with close supervision and a well-fitted compression garment, patients who meet similar criteria as described in the study are safe to perform weight lifting."


 

QUESTIONS  AND ANSWERS WITH DR. KATHRYN SCHMITZ, LEAD AUTHOR, OF THE WEIGHT LIFTING AND LYMPHEDEMA STUDY

 

Dr. Kathryn Schmitz, PhD. MDH, FACSM, has generously agreed to answer our questions regarding her recently published article, Weight Lifting in Women with Breast Cancer-Related Lymphedema

 

Question 1.  From your experience and the outcomes of this study, what would you say are the parameters for safe weight lifting for breast cancer patients with lymphedema?
 
Answer:  Prior to starting a weight training program, breast cancer survivors with lymphedema should be evaluated by a certified lymphedema specialist and be cleared to proceed.  They should also have a well fitting compression garment prior to starting.  Their lymphedema should not be in 'flare-up' mode when they start.

Question 2
. What are the implications of this study for those of us whose lymphedema is not stable over a period of several months? Does your study show that weight training increases stability for all breast cancer patients with lymphedema?

Answer:  Women with unstable lymphedema should not do weight training.  We did not evaluate stability in our study.  However, of the 3200 women who contacted us about the study, only 13 were excluded due to unstable lymphedema, and most of these were because we were at the end of our recruitment window and we could not wait for them to stablize and enter the next 'wave' of recruitment, as we did with women who showed interest early in the recruitment window. Therefore, we think that the number of women out there with unstable lymphedema that could not EVER do weight training is very low.

Question 3. Did your study include any men with post-mastectomy lymphedema? Are there any special considerations for them in making use of the study conclusions?

Answer: No.  I cannot comment on how this would go in men, but I am not aware of any physiologic reasons that would result in different the outcomes for men than women in this situation.

Question 4. One of the problems we face as patients is protecting ourselves in medical situations from professional misinformation and harmful practices. Many of us worry that our healthcare providers will similarly misinterpret the results of this study and assume that all lymphedema risk reduction practices are without foundation. What exactly would you tell our surgeons and oncologists about the way this study should impact their advice to breast cancer patients?

Answer: Having lymph nodes removed increases your risk of bad outcomes from infection, inflammation, injury, and trauma.  That will always remain true.  Lymphedema risk reduction practices are well founded and should be followed, even among women with lymphedema who do weight training.
 
Question 5. Earlier studies indicate that patients with lymphedema suffer from feelings of shame, distress, and a sense of abandonment by their medical providers. In this setting, the affirmation of special one-on-one exercise programs, availability of trainers and therapists on demand, free compression garments, individualized instruction relative to their lymphedema, and follow-up phone calls is bound to have a powerful influence on their perceptions of their quality of life. How did your study take this factor into account in evaluating self-reported patient outcomes?

Answer: The women in the control group got all of the things you describe EXCEPT for the exercise.  That is why we did this in the setting of a randomized controlled trial, to compare outcomes in women with versus without the exercise program.

Question 6. It can be difficult for patients to locate well-qualified lymphedema therapists, and trainers educated in lymphedema management are even rarer. What qualifications should patients look for in physical trainers that can offer them the protection they need to prevent worsening of their lymphedema?
 
Answer: A personal trainer with a bachelors degree and a national fitness certification AND who is cautious about progression of intensity is going to serve survivors well.
 
Question 7.
The study "Background" section cites weight training as a way of increasing bone density. Was this a factor measured in both groups, and how did they compare?
 
Answer: We have not analyzed that data yet, stay tuned!
 
Question 8. One of the fears many have expressed is that this study will create a climate, both in the medical field and the community at large, of regarding strength training as essential to lymphedema management. How would you answer those who tell us that?
 
Answer: I hope that weight training will be offered to all women with lymphedema as a way of helping them to recover as much arm function as possible and to increase the physiologic capacity of the affected arm so that those inevitable activities of daily living that require more of the arm than usual do not cause the injury, inflammation, or trauma that are associated with lymphedema flare-ups.  The question is how to broadly disseminate this program in a setting that maximizes patient safety, which, based on the tone of your questions, is obviously a large concern for survivors with lymphedema... and a large concern for me too!
 
Question 9. For those lymphedema patients who have required special considerations in the workplace to limit heavy lifting, this study would seem to deny their reality. How should employers understand these study findings in relation to such employment issues?

Answer: A woman who has lymphedema and who has had special considerations for lifting should continue to be given those special considerations unless her employer is able to provide the time and resources for that woman to participate in a safe and effective intervention like the PAL intervention --- and the likelihood of that happening seems pretty slim to me.  I would be distressed to learn that employers were using this study against women with lymphedema.
 
Question 10. Some of us will not do well with weight training, even though we may be neither non-compliant nor captive to unrealistic fears about exercise. Does your study identify those for whom weight training is not appropriate?
 
Answer: I agree!  some women will NOT do well.  We can tell you anecdotally that the 2 women who did not do well with weight training showed signs of problems with their lymphedema within the first several weeks of training... so I think the answer is that women who will not do well with weight training will know right away and should stop. Another key point: women who were not regularly compliant and showed up 'some of the time' were more likely to have flare-ups .... weight training intermittently is likely worse than no weight training.
 
Question 11. Does this study have any implications for patients with primary lymphedema, lipedema, or secondary lymphedema of the lower extremities?
 
Answer: NO!  I am writing a grant at this time to look at whether we can translate this program for secondary lymphedema in the lower body.


Kathryn H. Schmitz, PhD, MPH, FACSM
Associate Professor

University of Pennsylvania School of Medicine Center for Clinical Epidemiology and Biostatistics Abramson Cancer Center

Dr. Schmitz is the lead author of the article, Weight Lifiting in Women with Breast-Cancer-Related Lymphedema, published in the New England Journal of Medicine, August 13, 2009. Dr. Schmitz has been involved in research focusing on the role of exercise training in preventing, treating and rehabilitating long term and late effects of cancer treatment among cancer survivors.  She generously agreed to answer our questions regarding her recently published article in the New England Journal of Medicine. 

 

 

Page Last Modified 02/14/2014